تاریخچه حلوارده
حلوا ارده جزء خوراکی های اصیل ایرانی می باشد که از ارزش غذایی بالایی
برخوردار است.
حلواارده اولین بار در زمان وزارت شیخ بهایی و به دستور شاه عباس صفوی طراحی و
تولید شد. با توجه به جنگی که در زمستان به وقوع پیوست شاه به وزیر خود دستور می
دهد تا با مشورت آشپزان ماهر دربار صفوی غذایی تامین کند تا جابجایی آن آسان،
ماندگاری آن طولانی و آنقدر مقوی باشد تا بتواند انرژی سربازان جنگی را تأمین کند.
بدین ترتیب از آن زمان به مرور حلواارده به طرق گوناگونی تولید شده و مصرف آن در
میان اقشار مختلف جامعه رواج پیدا کرد.
حلواارده چیست؟
حلوا ارده یکی از فرآورده های بدست آمده از دانه کنجد و دارای بافتی نرم و یکنواخت
است که از مخلوط کردن ارده حاصل از کنجد برشته با شیره حاصل از پخت شکر یا انواع
شیره های طبیعی، ترکیبات طعم دهنده طبیعی نظیر هل و وانیل و برخی مغزهای خوراکی به
دست می آید. با توجه به اينکه حداقل 50 % وزن حلوا ارده را ارده ( کنجد آسياب
شده) تشکيل ميدهد، لذا تمامي خواص مطلوب اين دانه روغني ارزشمند در اين محصول نيز
وجود دارد و دارای یک نسبت متعارفی از هر سه ترکیب انرژی زا شامل کربوهیدرات
، پروتئین و چربی است.
برخی خواص حلواارده
1-
حلوا ارده از لحاظ سنتی طبع گرم وتر دارد،
از این رو برای تمام کسانی که از سردی مزاج رنج میبرند، مادۀ غذایی بسیار مناسبی
محسوب میشود. برای مثال میتواند سردی و درد مفاصل و استخوانها را بهبود بخشیده
و انسداد رگها را کاهش دهد.
2- مصرف حلواارده
در رژیم غذایی روزانه باعث میشود کم خونی و کمبود آهن در افراد و بهویژه خانمها
از بین برود.
3- ازآنجایی که
حلواارده محصولی دیرهضم است، در انواع رژیمهای کاهش وزن مورد توجه قرار میگیرد.
زیرا فرد با خوردن آن تا مدت زیادی احساس سیری میکند و نیازی به مصرف وعدۀ غذایی
بعدی ندارد.
4- کلسیم بالای
حلواارده سبب تقویت سیستم حرکتی(استخوانها و ماهیچهها) در افراد کمتوان و
ورزشکاران میشود.
5- حلواارده برای
افرادی که مشکلات گوارشی(مثل یبوست) دارند، فواید بسیاری دارد.
6- حلوا ارده با
افزایش HDL(چربی مفید
خون) باعث پیشگیری از انسداد عروق و سکتۀ قلبی هم میشود.
7- خواص آنتیاکسیدانی
کنجد در حلوا ارده باعث میشود این ماده به یک ضدسرطان قوی تبدیل شود