انواع روغن کنجد و تفاوت آنها نمایش نسخه اصلی

انواع روغن کنجد و تفاوت آنها

کنجد یکی از قدیمی ترین دانه های روغنی است که توسط بشر شناخته شده است تاریخچه کنجد به 5000 سال پیش می رسد. استفاده از روغن کنجد به عنوان روغن شفادهنده، سابقه‌ای هزاران‌ساله در تمدن های مختلف خصوصا تمدن های متمرکز در آسیا دارد. وطن اصلی کنجد هندوستان است و درحال حاضر کشور چین بزرگترین تولیدکننده کنجد در دنیا می باشد.

444

ردّپای روغن کنجد در تاریخ
کنجد یکی از قدیمی ترین دانه های روغنی است که توسط بشر شناخته شده است تاریخچه کنجد به 5000 سال پیش می رسد. استفاده از روغن کنجد به عنوان روغن شفادهنده، سابقه‌ای هزاران‌ساله در تمدن های مختلف خصوصا تمدن های متمرکز در آسیا دارد. وطن اصلی کنجد هندوستان است و درحال حاضر کشور چین بزرگترین تولیدکننده کنجد در دنیا می باشد. از روغن کنجد در «ودا» کتاب مقدس باستانی هند اینگونه یاد شده که برای بشر عالی است.   لذا در هند روغن کنجد را شفابخش می‌دانند وکاربرد این روغن در آنجا بسیار وسیع است.
در ایران نیز روغن کنجد طرفداران بسیاری دارد و به دلیل خواص بینظیرش لقب "ملکه روغن ها" را به خود اختصاص داده است. در کشور ما و اختصاصا در استان یزد روغن کنجد به سه شکل متفاوت تولید و به دست مصرف کنندگان می رسد که براین اساس به سه گروه روغن کنجد تهیه شده به روش پرس سرد، روغن ارده کنجد و روغن کنجد تصفیه شده نامگذاری می شوند. که در ادامه به شرح هریک از آنها خواهیم پرداخت:
روغن کنجد تولید شده به روش پرس سرد  (cold press)
روغن‌گیری کلد پرس فشردن دانه روغنی بدون حرارت است. روغن حاصله در این روش، عاری از هرگونه افزودنی و نگهدارنده‌ شیمیایی است. در قدیم این روش به «عصّاری» معروف بوده است. در روش کلدپرس مراحل روغن‌گیری به گونه‌ای است که می‌توان بیشترین مواد مؤثر همچون ویتامین  E  و اسیدهای چرب غیر اشباع یگانه و چندگانه را به همراه روغن از دانه استخراج نمود.
برای کلدپرس بدون نقص دقیق‌ترین انتخاب دانه‌های روغنی است؛ زیرا برای طعم خوب روغن این شرط ضروری است. در طی این عملیات در روغن روان حرارت معادل زیر ۴۰ درجه سانتیگراد است. این گرما تقریباً به اندازه همان حرارتی است که دانه‌های روغنی در کشورهای موطن خود در اثر تابش حرارت آفتاب متحمل می‌باشد.
روغن‌های کلدپرس تصفیه‌نشده طبیعی به دلیل طعم، بو و رنگ فوق‌العاده از دیگر محصولات روغنی تصفیه‌شده (روغنهای خنثی) کاملاً مشخص و متمایز می‌باشند.   استخراج روغن کنجد به روش پرس سرد باعث حفظ کیفیت و خواص طبیعی آن می‌شود.
روغن ارده و تفاوت آن با روغن کنجد تولید شده به روش پرس سرد
روغن ارده کنجد   یکی از روغن‌های گیاهی خالص و سرشار از مواد مغذی است که به دلیل خواص شگفت انگیز و عطر و طعم خاصی که دارد در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. جایگزین کردن این محصول با روغن‌های مملوء از چربی‌های اشباع و روغن‌های ناسالم، بی تردید زندگی بهتر و سالم تری را برای شما به ارمغان می‌آورد .
این روغن نیز مانند   روغن کنجد   از دانه‌های کنجد استخراج می‌شود و هیچگونه افزودنی در آن بکار برده نمی‌شود. تفاوت اصلی در روش استخراج این دو روغن است که سبب بروز برخی تفاوت‌های طعمی، کاربردی و ظاهری در این روغن ها می‌شود. در واقع درتهیه روغن کنجد معمولا از روش پرس سرد استفاده می‌شود. این روغن از کنجد پوست گیری نشده و خام تحت فشار و بدون اعمال حرارت بالا به دست می آید، در حالی  که   روغن ارده کنجد   را از کنجدی می گیرند که پس از شستشو و پوست گیری حرارت دهی و برشته می‌شود ضمن اینکه این روغن به دلیل حرارت دیدن و برشته شدن مزه خامی ندارد و دارای طعم بی نظیری است که این محصول را به یک انتخاب عالی برای مصرف در سالادها، انواع سس‌ها و به عنوان افزودنی نهایی در انواع غذاها مبدل می سازد.   رنگ روغن کنجد   نسبت به رنگ   روغن ارده کنجد، مقداری تیره‌تر بوده و نقطه دود کمی پایین‌تری از روغن ارده دارد . ؛ درهر صورت روغن کنجد پرس سرد   و   روغن ارده کنجد   هر دو جزو گروه روغن های بکر، دارای خواص بی نظیر دانه کنجد و ویژگی‌های منحصر به فردی هستند که معمولا با توجه به نیاز مصرف کنندگان انتخاب می‌شوند.
روغن ارده چگونه تولید می شود؟
جهت تولید این روغن سنتی، دانه‌های کنجد ابتدا شستشو داده می شوند تا آلودگی‌ها و میکروب‌های موجود بر سطح کنجد پاکسازی شود. در مرحله بعد دانه‌های شسته شده پوست گیری می شوند. این مرحله علاوه بر اینکه سبب بهبود طعم محصول نهایی می‌شود، بقایای هرگونه آلودگی‌های سطح کنجد را نیز حذف می‌کند. در مرحله سوم دانه‌های کنجد حرارت داده می‌شوند. این مرحله در   استخراج روغن ارده   بسیار مهم است زیرا حرارت دهی باید کنترل شده و در دمای استاندارد انجام شود.
سپس دانه‌های تفت داده شده به خوبی آسیاب می‌شوند. محصول تولید شده در این مرحله   ارده   نام دارد که یکی از محصولات بی‌نظیر تولید شده از کنجد است. برای جداسازی روغن از ارده، به این محصول طبق استانداردهای مشخصی آب اضافه شده و کاملا میکس می شود، طی این فرآیند این آب جذب بافت ارده شده و در نتیجه روغن به صورت یک فاز مجزا از ارده خارج می‌شود. در مرحله بعدی بقایای تفاله ارده و آب از روغن حذف می‌شوند تا روغن کاملا خالص به دست آید؛ تفاله حاصل از روغن گیری که حاوی مواد مغذی است معمولا به مصرف خوراک دام می رسد.
روغن کنجد تصفیه شده ( بدون بو)
در تهیه روغن کنجد تصفیه شده روغن خام استخراج شده به روش پرس یا روش های دیگر تحت فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی پیشرفته قرار گرفته و ناخالصی های موجود در آن نظیر موم ها، فلزات سنگین، مواد مولد عطر و بو، اسیدهای چرب آزاد، رنگدانه ها و ... از روغن جدا می گردند . لذا روغن کنجد تصفیه شده نسبت به روغن پرس سرد از نقطه دود و مقاومت بالاتری برخودار است.
روغن کنجد بکر حاوی طعم و بوی کنجد است که این امر موجب ناخوشایندی برخی از افراد می شود ما به این دسته از افراد روغن کنجد تصفیه شده را توصیه می کنیم. از آنجایی که روغن کنجد تصفیه شده بدون هیچ گونه ناخالصی تهیه و تولید می شود بنابراین هیچگونه طعم و یا بوی نامطبوعی نخواهد داشت .
روغن کنجد تصفیه شده در مقایسه با روغن کنجد بکر، تا حدودی کیفیت پایین تری دارد اما با توجه به حذف برخی از ناخالصی ها و نقطه دود بالاتر و در برابر حرارت بسیار پایدار تر است. زیرا درون روغن بکر ناخالصی هایی موجود است که موجب تیرگی، کف کردن و یا ایجاد رسوب در هنگام حرارت دادن روغن می شود. بنابراین پایداری روغن کنجد بکر در برابر حرارت بالا در هنگام سرخ کردن کاهش می یابد .
روغن کنجد پرس سرد ، روغن کنجد تصفیه شده ،روغن   ارده   و   روغن سرخ کردنی شفاف حاوی روغن کنجد ، نمونه‌ای از   گروه روغن های کنجد   است که با کیفیتی بی نظیر و با کنترل دقیق نیروهای متخصص توسط   کارخانه سام کنجد کویر و با برند وینادیس   تولید و به بازار عرضه می گردد.
 
 
 
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-language:AR-SA;}